- Advertisement -
Sastojci za posnu slanu pitu sa orasima:
- 1 kg brašna,
- 1/2 dl ulja,
- 500 g oraha (250 gr seckanih i 250 gr mlevenih),
- 1 kašičica soli,
- 1 kesica ili kocka kvasca,
- 1/2 l mlake vode,
- 1 kašičica šećera,
- 2 dl posoljene vode,
- 3-5 kašika mešavine mlevenih i seckanih oraha.
Posna slana pita sa orasima se priprema na sledeći način:
- Potopiti kvasac u malo mlake vode, dodati šećer, malo brašna i so.
- Ostaviti da uveća volumen na toplom mestu.
- Brašno sipati u posudu za mešanje, u sredinu staviti nadošli kvasac, uliti malo ulja, mlake vode i umesiti glatko testo.
- Energično mesiti dok se u testu ne pojave mehurići, zatim staviti na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti uz dodavanje nekoliko kašika brašna.
- Dobro umešeno testo podeliti na 4 dela, oblikovati kugle, prekriti platnenom salvetom i ostaviti da uvećaju volumen.
- Nadošlo testo, na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti u pravougaoni oblik, debljine do 1/2 cm, jednu polovinu posuti malo posoljenom mešavinom mlevenih i seckanih oraha, a drugom polovinom sve preklopiti.
- Spojiti ivice i lagano, navlaženim prstima pritisnuti, da nadev ne izlazi.
- Pažljivo preneti pripremljeno testo u uljem namazan okrugli kalup za pečenje.
- Složiti testo u oblik puža u centru kalupa.
- Ponoviti postupak sa preostalim materijalom, svaki deo obmotavati oko već postavljenog testa u centru.
- Površinu sva 4 dela namazati uljem i ostaviti na toplom mestu da uvećaju volumen.
- Peći u zagrejanoj rerni na 210 stepeni dok površina pite ne dobije zlatnorumenu boju.
- Nakratko izvaditi i preliti sa 2 dl ključale, malo posoljene vode.
- Posuti mešavinom mlevenih i sitno naseckanih oraha.
- Vratiti u rernu na par minuta, dok tečnost ne ispari i kora ne omekša.
- Izvaditi iz rerne, prekriti platnenom salvetom i ostaviti da se prohladi.
- Poslužiti toplo, sečeno na komade.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:




Based on 6 Review(s)
Posna slana pita sa orasima
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -