- Advertisement -
Sastojci za ajvar:
- 5 kg crvene paprike,
- 2 kg patlidžana,
- 2,5 l vode,
- 0,5 l ulja,
- 1 glavica belog luka,
- 3 dl alkoholnog sirćeta,
- so,
- šećer,
- biber,
- po želji ljuta papričica.
Ajvar se priprema na sledeći način:
- Paprike operite, prerežite po dužini i očiste koštice.
- Patlidžan operite i narežite na kriške.
- Pristavite lonac od 5 litara ili veći, pa ulijte vodu i sirće, posolite i pošećerite po ukusu.
- Kada zakuva stavljajte pomalo papriku da omekša, izvadite, pa skuvajte patlidžan.
- Skuvano povrće usitnite u blender ili ga sameljite u mašini za meso.
- U veću pliću posudu sipajte povrće, ulijte ulje i lagano kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu.
- Kada se na dnu počne pržiti, stavite usitnjeni beli luk i kuvajte još malo.
- Proverite ukus, pa po potrebi posolite, pošećerite i zakiselite.
- Ubacite malo bibera i ako volite ljute papričice.
- U vruće tegle sterilizovane u rerni na 100 stepeni sipajte vrući ajvar i protresite da ne ostane vazduh.
- Zatvorite i ostavite da se hladi.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:




Based on 10 Review(s)
Ajvar
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -