- Advertisement -
Sastojci za lignje i filete soma u sosu:
- 1 kg kolutova lignji,
- 400 g fileta soma,
- 1 praziluk,
- 1 crveni luk,
- 1/2 glavice crvenog kupusa,
- 1 crvena kisela paprika,
- 3-4 kisela krastavca,
- 2 šargarepe,
- 1 koren celera,
- 1 manji prokelj,
- 1 ljuta paprika,
- 400 g šampinjona,
- malo soja ili tamari sosa,
- mešavine suvog začina po ukusu,
- ulje,
- 750 g pirinča,
- brašna po potrebi.
Za sos:
- saft koji su pustile lignje (odliti ga prilikom prženja),
- malo soja sosa,
- beli luk po želji,
- mešavina začina,
- malo ljute paprike,
- 1 kašika brašna.
Lignje i fileti soma u sosu se pripremaju na sledeći način:
- Praziluk, crvenu papriku, šargarepu, celer i crveni luk iseći na kolutiće.
- Crveni kupus iseći na trake.
- Na dosta ulja i jakoj temperaturi propržiti šargarepu i celer, a istovremeno u drugom tiganju na isti način propržiti praziluk i crveni luk. Potom odložiti sa strane pa u sledećoj turi na dva tiganja pržiti posebno crveni kupus i prokelj.
- Posebno ispržiti kiselu papriku i krastavce isečene na trake. Proprženo povrće vaditi rupičastom kašikom i složiti u staklenu posudu za služenje. Posuti mešavinom začina po ukusu.
- Šampinjone iseći na listiće i propržiti ih na vrelom ulju te ih rasporediti preko povrća.
- Sve ostaviti u činiji na toplom.
- Nakon toga filete soma iseći na rezance, uvaljati ih u brašno i kratko propržiti na vrelom ulju.
- Posebno ispržiti iseckane lignje i ostaviti ih sa strane.
- U isti tiganj dodati 1 kašiku brašna rastvorenu u hladnoj vodi, malo soja sosa, seckanog belog luka i nekoliko kolutova ljute paprike, pa sve dobro promešati.
- Potom pirinač propržiti na ulju pa dodati tri puta više vode nego što ima pirinča. Pirinač kuvati dok ne omekša i voda skroz uvri.
- Poslužiti na sledeći način: u tanjir sipati obaren pirinač pa preko njega povrće sa pečurkama. Preko rasporediti soma i lignje te preliti sosom.
Recept poslala Slavica Ilić
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:




Based on 10 Review(s)
Lignje i fileti soma u sosu
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -