- Advertisement -
Sastojci za hleb sa koprivom:
- 400g belog pšeničnog brašna,
- 100g pšeničnog integralnog brašna,
- 1 puna kašičica suvog kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 1dl maslinovog ulja,
- 25g mlevenog lana,
- 25g susama,
- 50g sveže koprive,
- 1 kašičica soli,
- oko 2,5dl mlake vode.
Hleb sa koprivom se priprema na sledeći način:
- Od pripremljenih 2dl mlake vode odvojite pola pa dodajte šećer i suvi kvasac, promešajte i ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira i lepo zapeni.
- Koprivu oprati pa staviti u supersecka (ili blender) zaedno sa maslinovim uljem i solju (po potrebi malo vode da se kopriva pretvori u pire) i sve dobro usitniti.
- U posudu za mešanje sipati sve suve sastojke.
- Kada se kvasac aktivirao, u posudu sa suvim sastojcima dodajte kvasac, i pire od koprive.
- Sve dobro zamesiti tako da testo bude malo mekše.
- Teksturu testa kontrolišete dodavanjem brašna ili vode.
- Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje ili lagano je nauljite i obrašnjavite, pa stavite testo otprilike oblikovano u dimenzije posude.
- Testo po želji možete posuti sa malo susama i nakon toga ostaviti na toplom mestu da raste oko 45min.
- Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40-50min.
- Po potrebi pred kraj pečenja (10 min pred kraj) pokriti hleb aluminijumskom folijom da po površini ne bi zagoreo.
- Nakon pečenja ostaviti da se malo ohladi, pa izvaditi iz kalupa i umotati u čistu pamučnu krpu i ostaviti da se potpuno ohladi
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Autor: 



Based on 3 Review(s)
Hleb sa koprivom
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -